Gazon informatie


Gazononderhoud:

 

Een bodem met een goede bodemstructuur en een ideale Ph-waarde zijn onmisbaar om een mooi, gezond gazon te bekomen. Dit zijn echter slechts de basisvoorwaarden. Om je gazon topfit te houden, is er een intensief onderhoud nodig.

Het eerste waar iedereen aan denkt is het maaien van het gazon. Uiteraard is dit nodig om een strakke en dichte grasmat te hebben. Het zorgt er echter voor dat het gazon ook continu onder stress staat en zichzelf moet herstellen. De grassoortendiversiteit komt onder druk te staan(waardoor kale plekken ontstaan die worden overgenomen door mos- en onkruidgroei) en het gras blijft voedingsstoffen uit de bodem weghalen (waardoor de bodem wordt uitgeput).

 

Daarom is het ook belangrijk om:

  • Het gazon te kalken indien nodig 

Dit zorgt ervoor dat de de Ph-waarde op peil blijft (voorkomt mos-groei en zorgt voor een goede voedingsopname door het gras)

  • Het gazon te bemesten.

Dit zorgt voor voldoende voedingsstoffen in de bodem waardoor de bodem niet uitgeput geraakt. Vergeet hierbij ook niet om voldoende mineralen in te bodem te behouden.

  • Organisch materiaal toe te voegen.

Dit draagt bij tot een goede bodemstructuur en een optimaal bodemleven. Dat bodemleven zet het organisch materiaal om naar humus en zorgt zo voor opneembare voedingsstoffen.

  • Verticuteren

Verticuteren is het machinaal verwijderen van mos, onkruid en afgestorven grasresten die de bodem verdichten, verzuren en het gras beconcurreren. Tevens zorgt het ook voor lucht in de toplaag van het gazon.

  • Doorzaaien

Verticuteren is goed en nodig. Het heeft echter ook als nadeel dat er kale plekken in het gazon ontstaan. Op deze plekken zal het onkruid zich weer kunnen vestigen vooraleer de grasmat terug dicht groeit en is het resultaat van al dat werk maar van korte duur geweest. Daarom is het van het grootste belang dat er na het verticuteren wordt doorgezaaid, of met andere woorden nieuw graszaad in het gazon wordt aangebracht. Deze nieuwe zaadjes zullen kiemen tussen het oude gras en zo de grasmat terug verdichten en tevens de diversiteit aan grassoorten op peil houden. Het gazon zal zo verjongen en er weer voller en groener gaan uitzien. De resistentie van het gazon verhoogt en mossen en onkruid krijgen geen kans meer.

 

Gazonrenovatie:

 

Hoe gaat zo’n renovatie in zijn werk:

 

Eerst komen we langs voor een voorafgaande expertise. Laat de staat van het verouderd gazon het toe om middels gazonrenovatie tot het gewenste resultaat te komen? Is de Ph-waarde en de bodemstructuur in orde of moet dit eerst op punt gesteld worden? Zijn er ziekten in het gazon die eerst behandeld moeten worden? Wat zijn de mogelijkheden? Er wordt een offerte opgesteld en verdere afspraken worden gemaakt.

 

Vervolgens gaan we over tot de behandeling van het gazon om mos en onkruid verantwoord aan te pakken. Hierna volgt het verticuteren waarbij we de mos- en onkruidresten en de viltlaag op het gazon (afgestorven grasresten) machinaal verwijderen. Dit gebeurt met een professioneel verticuteermachine dat een maximaal resultaat garandeert.

 

Vervolgens gaan we doorzaaien met een professioneel doorzaaimachine. Deze manier van doorzaaien heeft heel wat voordelen tegenover het handmatig doorzaaien. Het graszaad wordt namelijk gelijkmatig in de bestaande gazon geïnjecteerd en terug toegedekt. Het kostbare zaad wordt dus in ideale groeiomstandigheden geplaatst en beschermd tegen vogels, wegspoelen door de regen, ….

Het graszaad wordt veel gelijkmatiger gezaaid en heeft een veel grotere kans om te ontkiemen dan handmatig doorzaaien.

We gebruiken hiervoor graszaad met een speciale coating dat zeer snel kiemt en daardoor onkruid en andere grassoorten te snel af is om te kunnen kiemen. Naast de snellere kieming heeft dit graszaad ook een betere en diepere beworteling wat de concurrentiekracht en de voedselopname van het jonge gras verhoogt.

 

Indien gewenst zorgen wij ook voor een nabehandeling met de juiste meststoffen en een eventuele topdressing. Uiteraard staan wij u ook bij met allerhande onderhoudstips.

 

 

Gazonkalender:

 

 

 

 

Januari

 

Het gazon is in winterstand. Laat het rusten. Betreed het gazon zo min mogelijk. Leg er zo nodig een brede plank overheen. Bevroren gras raakt makkelijk beschadigd.

 

Februari

 

Het gazon is nog steeds in rust. Pas als de zon tevoorschijn komt, kun je kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Bepaal eerst de zuurgraad middels een bodemtest. De pH-waarde geeft aan welke behandeling nodig is. Strooi kalk bij een te zuur gazon. Bij een te lage zuurgraad dien je tuinturf toe. 

 

Maart

 

Het is tijd voor de eerste maaibeurt van het jaar. Stel de messen in op zo'n 5  centimeter. Steek de graskanten af voor een strak gazon. Gebruik een speciale graskantsteker of een platte, scherp geslepen schop. Bij droog weer kun je het gazon verticuteren. Verwijder onkruid en mos en laat het gazon zo een paar dagen lucht krijgen. 

 

April

 

Kale plekken kun je nu bijzaaien of nieuwe graszoden leggen. Het gazon mag je deze maand twee keer maaien. Zorg er voor dat het gras niet korter wordt dan 4 centimeter.

 

Mei

 

Het gras gaat sneller groeien. Maai het gras vanaf nu iedere week op 3 tot 4 centimeter hoogte.Heb je last van onkruid in het gazon? Verwijder het met de hand of gebruik een onkruidverdelger. In het laatste geval moet de temperatuur boven de 15 graden zijn. Behandel mos met ijzersulfaat. Daarna kun je het gazon verticuteren. Besproei het gras bij weinig regen, bij voorkeur vroeg in de ochtend of in de namiddag. 

 

Juni

 

Gaandeweg het seizoen kunnen kale plekken in het gazon ontstaan. Herstel deze kale plekken nu. Zaai bij of leg nieuwe graszoden in. Maai het gras een of twee keer per week op een lengte van 3,5 tot 4,5 centimeter. Besproei het gazon rijkelijk bij droog weer. Doe dit vroeg in de ochtend of vroeg in de avond. 

 

Juli

 

Maai het gras minimaal een keer per week op een lengte van 3,5 tot 4,5 centimeter. Maai het gras bij droogte iets hoger. Hierdoor droogt het minder snel uit. Blijf ook goed sproeien in de vroege ochtend of de late avond. Minimaal twee keer per week is geen overbodige luxe. Sproei liever af en toe wat langer dan vaker kort. Ga je deze maand op vakantie? Zorg dat het gazononderhoud doorgaat. Vraag buren of vrienden om tijdelijk bij te springen. 

 

Augustus

 

Het is nog volop zomer. Maai het gras minimaal een keer per week op een lengte van 3,5 tot 4,5 centimeter. Sproei bij hitte en aanhoudende droogte minimaal twee keer per week in de vroege ochtend of late avond. Na half augustus kun je het gazon voor de tweede keer verticuteren. Kale plekken in het gazon kun je bijzaaien

 

September

 

Zodra de temperaturen gaan dalen, groeit het gras minder snel. Vanaf nu hoef je minder vaak te maaien. Maai het pas als het echt te hoog wordt. Herstel kale plekken in het gazon. Zaai ze in of leg nieuwe graszoden. Bemest het gazon om bij te komen van de intensieve zomermaanden. Gebruik langzaam werkende bemesting, dan is het straks ook klaar voor de winter. Steek de graskanten nog een keer af met een graskantsteker of een platte, scherp geslepen schop.

 

Oktober

 

Het gazon gaat langzaam in de winterstand. Maai het gras eind deze maand voor de laatste keer dit jaar. Doe dit op een lengte van minimaal 4 cm. Verwijder de herfstbladeren van het gazon. Check nog een keer de ph waarde van het gazon. Zo nodig kun je kalk strooien. 

 

November

 

Zorg dat het gazon vrij blijft van bladeren en afgevallen takken. Dit voorkomt ziekten en schimmels in het gras. Blijft er water op het gazon staan? Steek dan een riek of mestvork in het gras en beweeg deze heen en weer. Zo trekt het water dieper de grond in.

 

December

 

Het gazon staat in de winterstand. Loop zo min mogelijk over het gras, zeker bij sneeuw of vorst. Geef de grasmaaier en ander tuingereedschap een onderhoudsbeurt. Slijp de messen van de grasmaaier, smeer de machines en maak alles grondig schoon. Vervang zo nodig versleten gereedschap en kapotte onderdelen.

 

Heeft u nog vragen over gazon of een eventueel onderhoudscontract voor uw gazon of tuin? Neem dan gerust contact met ons op!